Δίαιτα με μέλι και γάλα
Η Ελλάδα είναι από τις Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών. Παράγει μέλι, που διακρίνεται διεθνώς για τη ποιότητά του. Πιστεύεται, ότι το μέλι χρησίμευε ως τροφή του ανθρώπου, από τα πρώτα στάδια εμφάνισής του στη Γη.
Σε πανάρχαιους Αιγυπτιακούς πάπυρους πριν 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. « Το βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδιών» αναφέρει ότι η ανθρώπινη ζωή μπορεί να παραταθεί με δίαιτα, που περιλαμβάνει μέλι και γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν πως οι θεοί τους τρέφονταν με μέλι.
Οι κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν διατήρηση του βάρους, ελαφρά αύξηση της αιμογλοβίνης του αίματος, κανονική κίνηση των εντέρων και απουσία πρωτεΐνης και ζαχάρου στα ούρα. Τα μόνα αρνητικά συμπτώματα που ανιχνεύθηκαν οφείλονταν σε έλλειψη βιταμίνης C, πράγμα το οποίο μπορούσε να προληφθεί αν στη δίαιτα προσθέταμε και χυμό πορτοκαλιού.
Αργότερα το πείραμα επαναλήφθηκε με προσθήκη και βιταμίνης C και τα θετικά αποτελέσματα αποδείχθηκαν πλήρη.
Εργαστηριακά πειράματα σε πανεπιστημιακές κλινικές (Leipzig, Berlin, Halle), έδειξαν ότι ο συνδυασμός μέλι – γάλα χρησιμοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ανορεξίας, σοβαρών ασθενειών του πεπτικού συστήματος, αδυναμιών, ανάρρωσης, πλήρους εξάντλησης και σε δίαιτες καρδιοπαθών.
Σε μια εποχή σκληρή διατροφικά, ο άνθρωπος ίσως πρέπει να αναθεωρήσει πολλές απόψεις σχετικά με τη διατροφή του. Το μέλι, όχι μόνο αποτελεί υγιεινή και βιολογική τροφή, αλλά ταυτόχρονα είναι και σπουδαίο μέσο για τη γενική πνευματική – σωματική δραστηριότητα του ατόμου.
Μήπως τελικά είναι καιρός, το μέλι, να απασχολήσει σοβαρά τις δίαιτές μας;
Σχόλια