Οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα


Το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπει την υποχρεωτική επισήμανση των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, περιγράφεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011

Σύμφωνα με αυτόν:

  • Όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων, είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την παρουσία αλλεργιογόνων στα προϊόντα που προσφέρουν.
  • Η ενημέρωση πρέπει να παρέχεται, είτε αφορά συσκευασμένα τρόφιμα, είτε προϊόντα που πωλούνται χύμα π.χ. σε αρτοποιεία, καντίνες, ή έτοιμα γεύματα σε εστιατόρια και αλυσίδες λιανικής.
Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τρόφιμα οφείλουν να:

  • Δηλώνουν τα αλλεργιογόνα με σαφήνεια στη λίστα συστατικών των προϊόντων.
  • Παρέχουν επαρκής πληροφορίες στους καταναλωτές για τα αλλεργιογόνα στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα.
  • Τηρούν αρχεία και διαδικασίες για την αποφυγή επιμολύνσεων κατά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους.

Η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις είναι απαραίτητη τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για την αποφυγή προστίμων και κυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές. 

Σε περίπτωση που χρειάζεστε καθοδήγηση για τη σωστή επισήμανση των αλλεργιογόνων και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει προς πώληση η επιχείρησή σας, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις