ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙ


Με βάση την Οδηγία 2014/63/ΕΕ και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, η διάθεση μελιού στην αγορά προϋποθέτει ορισμένες υποχρεωτικές εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας.

Οι παράμετροι ποιότητας που πρέπει να ελέγχονται, αφορούν την περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σάκχαρα, σε ελεύθερα οξέα, την τιμή της αμυλάσης (διαστάση), την τιμή HMF (υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), γυρεοσκοπική εξέταση, ανάλυση για υπολείμματα, ανάλυση για νοθεία.

Εκτός από αυτές τις αναλύσεις, σημαντική είναι και η ορθή επισήμανση του προϊόντος, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011.

Τέλος, με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/915, το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο μολύβδου στο μέλι είναι 0,10 mg/kg. 

Επισημαίνεται, πως και η ανάλυση αυτή είναι υποχρεωτική, για να μπορεί ένα μέλι να κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σε ότι αφορά τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει προς πώληση η επιχείρησή σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις