Το παραδοσιακό σπιτικό Λευκαδίτικο μέλι

Η Ελλάδα είναι από τις Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών. Μέλι, που διακρίνεται διεθνώς για τη ποιότητά του. Υψηλή ποιότητα, αλλά μικρή παραγωγή σε σύγκριση με τις μεγάλες μελιτοπαραγωγές χώρες, όπου οι αποδόσεις είναι πολλαπλάσιες. Στη Λευκάδα και συγκεκριμένα στο Αθάνι, οι ντόπιοι συνεχίζουν να παράγουν γνήσιο παραδοσιακό σπιτικό μέλι, υψηλής διατροφικής αξίας.
Πιστεύεται ότι το μέλι, χρησίμευε ως τροφή του ανθρώπου από τα πρώτα στάδια εμφάνισής του στη Γη. Παρέμεινε για χιλιετηρίδες η μοναδική γλυκαντική τροφή για τον άνθρωπο, ενώ η κοινή ζάχαρη πρόσφατα συμπεριλήφθη στη διατροφή του. Σε πανάρχαιους Αιγυπτιακούς πάπυρους πριν 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. « Το βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδιών» αναφέρει ότι η ανθρώπινη ζωή μπορεί να παραταθεί με δίαιτα, που περιλαμβάνει μέλι και γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν πως οι θεοί τους τρέφονταν με μέλι. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, εκθειάζει το μέλι και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε και συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία ασθενειών. Ο Αριστοτέλης, έλεγε ότι το μέλι έχει ιδιαίτερες, ευεργετικές ικανότητες για την υγεία και παρατείνει τη ζωή. Ο γνωστός ιατρός Γαληνός, χρησιμοποιούσε το μέλι σα θεραπευτικό μέσο με πολλαπλές ιδιότητες. Ο Πέρσης ιατρός Αβικέννα, θεωρούσε ότι οι άνθρωποι άνω των 45 ετών πρέπει συστηματικά να χρησιμοποιούν μέλι. Ο Δημόκριτος όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε υγιείς, είπε: «Ει τα έξωθεν ελαίω του σώματος, τα δε ενδόθεν μέλιτι χρίσοιντο».

Το 1935 ο Ουκρανός δόκτωρ Mykola Haydak έκανε για 3 μήνες μια ιδιόρρυθμη δίαιτα, τρέφονταν μόνο με γάλα και μέλι. Διαπίστωσε ότι η ικανότητά του για εργασία παρέμεινε κανονική και δεν αναπτύχθηκε νωθρότητα και κούραση. Οι κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν διατήρηση του βάρους, ελαφρά αύξηση της αιμογλοβίνης του αίματος, κανονική κίνηση των εντέρων και απουσία πρωτεΐνης και ζαχάρου στα ούρα. Τα μόνα αρνητικά συμπτώματα που ανιχνεύθηκαν οφείλονταν σε έλλειψη βιταμίνης C, πράγμα το οποίο μπορούσε να προληφθεί αν στη δίαιτα προσθέταμε και χυμό πορτοκαλιού. Αργότερα το πείραμα επαναλήφθηκε με προσθήκη και βιταμίνης C και τα θετικά αποτελέσματα αποδείχθηκαν πλήρη. Εργαστηριακά πειράματα σε πανεπιστημιακές κλινικές (Leipzig, Berlin, Halle), έδειξαν ότι ο συνδυασμός μέλι – γάλα χρησιμοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ανορεξίας, σοβαρών ασθενειών του πεπτικού συστήματος, αδυναμιών, ανάρρωσης, πλήρους εξάντλησης και σε δίαιτες καρδιοπαθών.

Σε μια εποχή σκληρή διατροφικά, ο άνθρωπος θα πρέπει να αναθεωρήσει πολλές απόψεις σχετικά με τη διατροφή του. Ευτυχώς είδη η διαιτολογία, επιστήμη που για το λόγο αυτό αναπτύσσεται ραγδαία, θεωρεί και ερευνά τη σχέση της διατροφής με την υγεία του ανθρώπου. Γι΄αυτή το μέλι όχι μόνο αποτελεί υγιεινή και βιολογική τροφή, αλλά και σπουδαίο μέσο για τη γενική πνευματική – σωματική δραστηριότητα του ατόμου. Μήπως τελικά είναι καιρός το μέλι να απασχολήσει σοβαρά τις δίαιτές μας;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις