Η ιδιόρρυθμη δίαιτα του ''μελιγαλά''
Σε πανάρχαιους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν 3.500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως
θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδιών σημειώνεται επίσης ότι
η ανθρώπινη ζωή μπορεί να παραταθεί με δίαιτα που περιλαμβάνει μέλι και γάλα.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι θεοί τους τρέφονταν με μέλι.
Το 1935 ο Ουκρανός δόκτωρ Mykola Haybak έκανε για 3
μήνες μια ιδιόρρυθμη δίαιτα, τρεφόταν μόνο με γάλα και μέλι. Διαπίστωσε ότι η
ικανότητά του για εργασία παρέμενε κανονική και δεν αναπτύχθηκε νωθρότητα ή
κούραση. Οι κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν διατήρηση του βάρους, ελαφρά αύξηση
της αιμογλοβίνης του αίματος, κανονική κίνηση των εντέρων και απουσία πρωτεΐνης
και ζαχάρου στα ούρα. Τα μόνα αρνητικά συμπτώματα που ανιχνεύθηκαν οφείλονταν
σε έλλειψη βιταμίνης C, πράγμα το
οποίο θα μπορούσε να προληφθεί αν στη δίαιτα προστίθετο και χυμός πορτοκαλιού.
Αργότερα το πείραμα επαναλήφθηκε με την
προσθήκη και βιταμίνης C και τα
θετικά αποτελέσματα αποδείχθηκαν πλήρη. Εργαστηριακά πειράματα στις
πανεπιστημιακές κλινικές του Leipzig, Berlin, Halle έδειξαν
ότι ο συνδυασμός μέλι – γάλα χρησιμοποιήθηκε με θετικά αποτελέσματα σε
περιπτώσεις ανορεξίας, σοβαρών ασθενειών του πεπτικού συστήματος, αδυναμιών,
ανάρρωσης, πλήρους εξάντλησης και σε δίαιτες καρδιοπαθών.
Πειράματα που έγιναν στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ο συνδυασμός μέλι –
γάλα σε θηλάζουσες και σε υπό ανάπτυξη παιδιά ήταν επιτυχής. Οι μεγαλύτεροι
καταναλωτές του προϊόντος μέλι – γάλα, πρέπει να είναι παιδιά, διότι για να
έχουν αξία στο παιδί οι υδατάνθρακες πρέπει να μην δημιουργούν διαταραχές στη
πέψη, να προσροφούνται εύκολα από το πεπτικό σύστημα και να χρησιμοποιούνται
πρόθυμα από τους ιστούς του σώματος.
Τα
αποτελέσματα ερευνών σε παιδιά ηλικίας 7-13 ετών στο πανεπιστήμιο του
Σικάγο από τον καθηγητή Schlutz
απέδειξαν ότι το μέλι ήταν το καλύτερο από όλες τις ζαχαρώδεις τροφές που
χρησιμοποιήθηκαν γιατί η γλυκόζη του μελιού απορροφάται γρήγορα και η φρουκτόζη
δεν ανεβάζει το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα πάνω από το όριο. Ο συνδυασμός των δύο
αυτών απλών φυσικών ζαχάρων στο μέλι σε σωστή αναλογία προσδίδει πλεονεκτήματα
σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι διακυμάνσεις του ζαχάρου στο αίμα λόγω
μελιού είναι ομαλές, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά το γλυκογόνο στο συκώτι το
κανονικό όριο, ώστε να δημιουργείται περίσσευμα για να αποθηκευτεί στους μυς
σαν λίπος.
Το μέλι και το γάλα
παρουσιάζουν κοινά σημεία στη σύστασή τους. Τα δύο προϊόντα περιέχουν μεταλλικά
άλατα και υδατάνθρακες σε διαφορετικές αναλογίες. Τόσο το γάλα όσο και το μέλι
αποτελούν δύο ιδανικές και μοναδικές τροφές. Ο συνδυασμός μάλιστα των δύο
απεδείχθη σημαντικής αξίας διατροφή για τον άνθρωπο.
Σχόλια