Ολιγοθερμικές υπερλευκωματούχες

Αν κανείς παρατηρήσει τα κορίτσια που ανεδείχθησαν ‘’Μις Ελλάς’’ από καταβολής του θεσμού μέχρι και σήμερα, θα διαπιστώσει πως κάθε χρόνο τα κορίτσια που διεκδικούσαν τον τίτλο παρουσιάζονταν στη πλειοψηφία τους όλο και πιο αδύνατα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι Αμερικάνοι, όταν μπήκαν στη διαδικασία να καταγράψουν το ύψος και το βάρος όλων των κοριτσιών που διεκδίκησαν το τίτλο της ‘’Μις Αμερική’’. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, πως και η ‘’Μις Σουηδία’’ κάθε χρόνο, είναι όλο και πιο αδύνατη.

Στην πραγματικότητα, όλες οι κοινωνίες δυτικού τύπου θεωρούν το αδύνατο πιο αποδεκτό αισθητικά. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται και από την τακτική που ακολουθούν τα μεγάλα ανδρικά περιοδικά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το καθιερωμένο στο είδος του Playboy. Τα γυναικεία κορμιά που φιγουράρουν στις σελίδες του έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: 1) Το βάρος τους είναι σαφώς μικρότερο από το βάρος των συνομήλικων ομοεθνών τους γυναικών, 2) Τα κορίτσια που φωτογραφίζονται κάθε χρόνο για το περιοδικό είναι πάντα πιο αδύνατα από τα κορίτσια του προηγούμενου, 3) Το σώμα των φωτομοντέλων παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ‘’σωληνοειδές’’. Στήθος και γοφοί αδυνατίζουν, ενώ η μέση γίνεται συγκριτικά παχύτερη. Εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρουσίαζαν οι γυναίκες του ίδιου περιοδικού τη δεκαετία του ’70 και του ’80.  

Ο καταιγισμός των νέων προτύπων έχουν επιβάλλει πλέον καινούργια δόγματα αισθητικής. Πρόσφατα στο Λονδίνο φάνηκε πως από τις 672 γυναίκες που ρωτήθηκαν σχετικά, το 66% πίστευε ότι είναι παχύσαρκες, ενώ στη πραγματικότητα μόνο το 7% των γυναικών αυτών είχε πρόβλημα με το βάρος τους.  

Η φωτογραφία, η τηλεόραση και το σινεμά, επέβαλαν σταδιακά αδύνατα κορμιά. Για τον απλό λόγο ότι οι άνθρωποι όταν απεικονίζονται σε δύο διαστάσεις φαίνονται παχύτεροι, αφού η τρίτη διάσταση, το βάθος, χάνεται στην απεικόνιση. Στη φωτογραφία δηλαδή, κερδίζεται, ότι χάνετε στο τραπέζι σας.  

Το 70% των νεαρών κοριτσιών σ΄ όλο τον κόσμο προσέχει το βάρος του και κάνει κάποια μορφή δίαιτας. Η αγορά για δίαιτες αδυνατίσματος υπάρχει και η εμπορική επιτυχία τους είναι πλέον εξασφαλισμένη. Το κοινό υποδέχεται θερμά τις πολλά υποσχόμενες ολιγοθερμιδικές δίαιτες, αν και τις περισσότερες φορές αγνοεί τους κρυφούς κινδύνους. Από τις γνωστότερες ομάδες τέτοιων, είναι οι ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΥΠΕΡΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΧΕΣ. Αποτελούνται κυρίως από κρέας, τυρί και αυγά.  

Οι δίαιτες αυτές στηρίζονται στην ελαχιστοποίηση του ποσού των υδατανθράκων σε καθημερινή βάση. Τις μέρες που οι υδατάνθρακες λείπουν από τη διατροφή, το σώμα υποχρεώνεται να τραφεί με λίπος ή πρωτεΐνες για να διατηρήσει τις καύσεις του. Διατροφικά είναι ξεκάθαρο, ότι η πλήρης έλλειψη υδατανθράκων είναι μια μορφή ελαφράς δηλητηρίασης, (κέτωση), που δύναται να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος απώλειας βάρους. Οι δίαιτες αυτές προκαλούν διούρηση και τάση για εμετό. Αποβάλλονται υγρά, η ζυγαριά δείχνει απώλεια βάρους και όλοι είναι ευχαριστημένοι.  

Γενικά, κάθε κιλό ανθρώπινου λίπους έχει 7.000 θερμίδες. Για να αδυνατίσουμε 1 κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει καθημερινά να παίρνουμε 1.000 θερμίδες λιγότερες από τη τροφή μας. Μια νοικοκυρά π.χ. χρειάζεται κατά μέσο όρο 2.500 θερμίδες ανά ημέρα. Αν θέλει να χάσει 1 κιλό την εβδομάδα, που είναι ένα λογικό όριο απώλειας βάρους, πρέπει να παίρνει κάθε μέρα 1.500 θερμίδες. Αν πέσει κάτω από 1.000, απλά κάνει κακό στον εαυτό της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις