O δρόμος προς την ευημερία

Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 8 εκατ. 200 χιλιάδες φορολογούμενοι. Από αυτούς τα 7 εκατ. 800 χιλιάδες έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η μεγάλη μάζα του πληθυσμού έχει εισοδήματα τέτοια, που δεν βοηθούν στην αύξηση της κατανάλωσης. Άρα η κακή αναδιανομή του εισοδήματος εμποδίζει την ανάπτυξη.
Αν αυτό συνδυαστεί με την άθλια τραπεζική οργάνωση και πρακτική, αλλά και με τα εμπορικά πλεονάσματα που εμφανίζουν αρκετές χώρες της Ευρώπης, τότε δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την ύφεση των ημερών.

Υπάρχουν λύσεις;

Αν θέλουμε η οικονομία να βγει από την ύφεση πρέπει να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες. Το κράτος είναι ανάγκη να θερμάνει την οικονομική μηχανή προχωρώντας σε δημόσιες επενδύσεις. Τα δημόσια έργα θα απορροφήσουν τους ανέργους, θα τονώσουν τη ζήτηση, θα κινούσουν τις βιομηχανίες. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για αναζωογόνηση της οικονομίας.

Απαιτείται επίσης η εφαρμογή αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για το τραπεζικό σύστημα. Η συγχώνευση τραπεζών (π.χ. Εθνικής, Αγροτικής, Τ. Ταμιευτηρίου), πρέπει να εξεταστεί και να προχωρήσει.

Η Εθνική Στρατηγική στην Αγροτική οικονομία πρέπει να αναθεωρηθεί και να στηριχθούν οι τιμές των Ελληνικών προϊόντων, όχι απαραίτητα με επιδοματική πολιτική.

Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. και αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα βοηθήσει και την αγορά και τα έσοδα. Σ΄ αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξεταστεί και η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος μέσα από το οποίο θα εκτελούνται όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τέτοιο τρόπο, ώστε η είσπραξη του φόρου να γίνεται αυτόματα.

Η εφαρμογή επεκτατικής οικονομικής πολιτικής μπορεί να μην προσφέρει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε ετήσια βάση, αλλά η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού μπορούν να διατηρήσουν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Είναι ο μόνος τρόπος να θεμελιώσουμε μια μακρόχρονη πορεία προς την ευημερία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις