Πόσο σταθερή είναι σήμερα η δημοκρατία;



Υπάρχουν αρκετά σημάδια που μας προειδοποιούν για το αντίθετο. Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, εμφανίζουν σήμερα έντονα σημάδια παρακμής. 


Οι χώρες αναπτύσσουν δημοκρατικούς θεσμούς, όσο υπάρχει μια ισχυρή κοινωνία πολιτών με ένα ορισμένο επίπεδο πλούτου και όσο οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς, στα πλαίσια μιας δίκαια οργανωμένης κοινωνίας.

Για δεκαετίες, το παγκόσμιο πολιτικό κατεστημένο φαίνεται ότι υπηρετούσε αρκετά καλά αυτή την ιδέα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χωρών που κατατάσσονταν ως "ελεύθερες", να αυξηθεί σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής μεταπήδησαν από τα στρατιωτικά καθεστώτα στη δημοκρατία, ενώ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ακολούθησαν το παράδειγμά τους.


Για χρόνια, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία, φαινόταν να είναι πιο ασφαλής από ποτέ. Από  το 2005 όμως, η εικόνα αυτή άρχισε σταδιακά να αλλάζει.

Ένας εύκολος τρόπος για να διαγνώσει κανείς αν η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι η προσομοίωση της κλινικής εξέτασης στη περίπτωση του ιού της γρίπης, στο επίπεδο της ανίχνευσης των κοινωνικών μεταβολών, ως συνέπεια της παρακμής του πολιτικού συστήματος.

Ο πρώτος παράγοντας που δύναται να εξεταστεί είναι το κατά πόσο η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς παραμένει ισχυρή.

Ο δεύτερος, το πόσο δεκτικοί εμφανίζονται οι πολίτες, σε μορφές διακυβέρνησης μη-δημοκρατικές.

Ο τρίτος, ποιά είναι η διείσδυση πολιτικών μορφωμάτων που επενδύουν στην απαξίωση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, στο εκλογικό σώμα. 

Αν διαπιστωθεί, πως η απήχηση των δημοκρατικών θεσμών σε επίπεδο κοινωνίας μειώνεται, ενώ οι άλλοι παράγοντες παρουσιάζουν αύξουσα τάση, τότε το σύμπτωμα του χαμηλού πυρετού, μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε πλήρη ιογενή λοίμωξη.

Δυστυχώς σήμερα διαπιστώνουμε, πως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Αμερική, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία κλπ., όπου η φιλελεύθερη δημοκρατία ήταν πολιτικά κυρίαρχη, το ποσοστό των ανθρώπων που λένε ότι το σύστημα έχει ‘’σαπίσει’’, αυξάνεται σημαντικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις